Menu

Registratierechten, wat verandert er?

Registratierechten, wat verandert er?

op in de categorie Vastgoed.

Er komt één tarief voor registratierechten bij de aankoop van onroerend goed in Vlaanderen. Dat kondigt Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) aan. Geen groot en klein beschrijf meer dus.

Iedereen die een onroerend goed aankoopt, betaalt registratierechten. Momenteel is er echter een onderscheid tussen klein en groot beschrijf, gebaseerd op het kadastraal inkomen. Dit onderscheid zou in de loop van 2018 weggewerkt worden door de Vlaamse regering.

Het kadastraal inkomen is een waarde die dateert van 1975 en dit is de waarde die de woning jaarlijks zou opbrengen, mocht u ze verhuren. Die waarde is anno 2018 volledig achterhaald, daardoor kan het gebeuren dat een villa op het platteland een lager KI heeft dan een klein appartement in de stad. Dit onderscheid wil de Vlaamse regering wegwerken door rekening te houden met de waarde van de woning in plaats van het kadastraal inkomen.

Concreet wordt er gekozen voor een eengemaakt tarief van 7 % registratierechten in plaats van 5 of 10 % voor de aankoop van een gezinswoning. Je mag dan wel geen enkel andere woning bezitten en je moet er binnen de 2 jaar intrekken.

Wie een woning aankoopt van minder dan 200 000 euro krijgt wel een vrijstelling op de eerste schijf van 80 000 euro, welke neerkomt op een korting van 5 600 euro. Voor woningen of appartementen in de kernsteden of de Vlaamse rand geldt de korting tot een aankoopbedrag van 220 000 euro. Voor elke volgende woning of ander vastgoed verandert er niets. Daarop betaalt de koper het gewone tarief van 10 procent registratierechten.

De Vlaamse regering hoopt dat de nieuwe regeling nog voor de zomer van kracht gaat.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord